|
|
|
Hozzávalók:
8 szelet kicsontozott disznókaraj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 evőkanál szárított fokhagyma, 1 sárgarépa, 3 db babérlevél, 1 db szegfűszeg, 1 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, 10 db rókagomba, 2 dl tejföl, 4 adag tészta, só, bors.
Elkészítése:
A karajt kicsontozva 1 cm vastag csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát apró ko... |
|
|
|
|
|
|
|
Reggel már alig tudja a cipőt felhúzni. Valahogy elvánszorog az orvoshoz, aki közli a diagnózist: köszvény. Ez a betegség főleg a férfiakat és a változókorú nőket sújtja, de gyakorlatilag bárki megkaphatja. Benjamin Franklin, Leonardo da Vinci és Hunyadi Mátyás is ebben a betegségben szenvedett.
A köszvény az artritisz egyik formája, amelyre valamelyik ízület erős fájdal... |
|
|
|
|
|
|
|
...iME EGY ŐSRÉGI INTERJÚ!!!!
Bár vérszegény kérdések hangzanak el, az Emil.Rulez! mégis tolerálta a helyzetet. Bár mit tehet a tehetségtelen, aszott izgága sajtóorgánum, ha kérdezni akar. Minden esetre ők válaszoltak. Nem is akárhogyan. Speciel lebuktam a székről vihogás közben. Mentőt nem kellett hívni.
2003-05-07
music.hu:
Mit szoktatok reggelizni? Miért?... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg burgonya, 20 dkg vörös-, 20 dkg lila, egy szál póré-, 10 dkg fokhagyma, egy-egy csokor új és metélőhagyma, 20 dkg vaj, 5 dl fehérbor, 2 szem csillagánizs, 15 dkg reszelt parmezán sajt.
1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, a hagymaféléket megtisztítjuk.
2. A feldarabolt burgonyát, a vöröshagymát, a lilahagymát, a pórét é... |
|
|
|
|
|
|
|
Alma
Pyrus malus
A rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem.
Az almát a rómaiak is ismerték és fogyasztották, a mai választék-bővülés ebben a században alakult ki, nemesítéssel és keresztezéssel. Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a kés&ot... |
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi ételek
Almával töltött fácán
Hozzávalók: 2 db fácán (fiatal), 10 dkg füstölt szalonna, 2 g majoránna, 4 db alma, 10-12 db szegfűszeg, 1 dl olaj, só.
Az előkészített fácán mellét vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az alma héját kissé bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db sz... |
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi ételek
Almával töltött fácán
Hozzávalók: 2 db fácán (fiatal), 10 dkg füstölt szalonna, 2 g majoránna, 4 db alma, 10-12 db szegfűszeg, 1 dl olaj, só.
Az előkészített fácán mellét vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az alma héját kissé bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db sz... |
|
|
|
|
|
|
|
Ehhez most itt fűzök megjegyzést:
A következő 4 bejegyzést egy novellaként ma kaptam a számomra nagyon kedves ismerősömtől, de hosszúnak véltem, s önkényesen feldaraboltam.
És nagyon igyekeztem, mert vannak már, akik velem együtt nagyon várják az újabb és újabb történeteket. Ez tulajdonképpen nem is vidám, hisz olyan korszakról szól, amly sok embernek okozott mérhetetl... |
|
|
|
|
|
|
|
Fél kg túrót kikeverünk feldarabolt gyümölcsökkel (málna, eper, cseresznye...) és adunk hozzá egy kevés édesítőt, valamint 3-4 evőkanál felvert tejszínhabot. A krémet elterítjük egy jénai tálban, majd a tetejét gyümölccsel díszítjük. 3dl vízben tortazselatint készítünk, és amikor langyosra hűlt leöntjük vele az édességet, majd hűtőszekrénybe tesszük. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Fehérjék - cukorbetegségben
A fehérjék - az emberi szervezet nélkülözhetetlen építőkövei - állandóan bomlanak és újraépülnek. Aszerint csoportosítjuk őket, hogy milyen összetételűek. A tej, a hús, a tojás és a szója fehérjetartalma teljesértékű, a növényi fehérjeforrások viszo... |
|
|
|
|
|
|
|
ŐSHAZÁJA DÉL- ÉS KÖZÉP-AMERIKA . Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricásban.
Mivel jól eltartható, és ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz, egész télen kedvelt ... |
|
|
|
|
|
|
|
Ropogós zöldségtekercsek
Ez a ropogósra sütött zöldséges finomság egy kis színt visz az étkezésedbe.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap
15 dkg mini kukorica
15 dkg mini répa... |
|
|
|
|
|
|
|
Olaszország Friuli Venezia Giulia tartománya a különleges összetételű termőtalajoknak és a rendkívüli mikroklímának köszönhetően a nagyhírű olasz élelmiszerek egyik kincsesbányája. A tenger közelségének köszönhetően kellemesen meleg, de szinte sohasem forró, édes levegő áramlik az itteni dombok közé. Ennek hatására csúcsminőségű a zöldség-, a gyümölcs-, a szőlő- és az olívatermeszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... MÁTRIX
Kiadja az Vida Kiadó
A felelős szerkesztő Vida Bálint
Elkövette: Tóth Zoltán; Vida Bálint; Matisz Ádám azaz a KISZ
A szerzők minden jogot fenntartanak; a kritikusok meg elmehetnek a
fenébe!
A szerzők neve ABC sorrendben: Matisz Ádám, Tóth Zoltán, Vida Bálint
Fontos: A termék irreális, szürre... |
|
|
|
|
|
|
|
TÖRTÉNETE
Ennek a növénynek a neve az olasz ,,brocco", rügy szóból származik. A broccolo (azaz többes számban broccoli), ennek a szónak a kicsinyítő képzős változata. A régi rómaiak is ismerték. Olaszországban már nagyon korai időkben népszerűvé vált ez a Földközi tenger medenc... |
|
|
|
|
|
|
|
DR.KISZELY ISTVÁN:AZ ŐSMAGYAROK KONYHÁJA
Egy nép ételkultúrája éppúgy hozzá tartozik, mint néprajza, zenevilága, hitvilága, nyelve vagy testalkata. Kövi Pál írja. "A népi muzsikához és a népdalkultúrához hasonló érték és páratlan művelődési kincs rejlik a gasztronómiában. Ezt a kincsesbányát fel kell tárnunk, alá kell szállnunk a mélyére, mert minél mélyebbre hatolunk be... |
|
|
|
|
|
|
|
Egy magas hegy tetején volt három fa. Egy szép napon beszélgetni kezdtek vágyaikról, reményeikről, álmaikról.
Az első fa látva a csillagokat így szólt: "Remélem egyszer kincsesláda leszek. Megtöltenek majd arannyal, ezüsttel és mindenféle drágakővel. Szépen kif... |
|
|
|
|
|
|
|
A rafinált sütés
Csak kevesen gondolnak arra, hogy egy-egy étel egyedi ízének kialakítása nemcsak fűszerezéssel, különleges nyersanyagokkal történik, hanem konyhatechnikai eljárásokkal is. Sütéskor például a meleg levegőben - azaz a sütőben - a készítendő étel felületén semmi mással nem pótolható pörzsanyagok keletkeznek. Növeli az ízhatást, ha a húsokat saját levü... |
|
|
|
|
|
|
|
Bírák könyve 11, 29 - 40 ::
Ma délelőtt a Bírák könyvéből Jeftéről olvastunk. Jefte Izráel vezetője, egy bíra volt. Jeftének kétféle alakja volt: az egyik a külső, a másik a belső. Mielőtt harcolni indult, ígéretet tett Istennek. Egy feltétellel tett ígéretet Istennek: Megesküdött, hogy ha Isten segít neki abban a harcban, akkor az első, házából kijövő embe... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Marton Veronika:
JAJ, A LEGYŐZÖTTNEK!
(TRIANON, 1920. június 4.)
Mottó:
Nem a vesztés a bukás,
hanem a lemondás.
(Delcasse)
Pár éve Romániában, az Ojtozi szorosnál jártam. A szoroson túl Moldva, innen Erdély. Egy nénikével beszélgettem. Ott lakott a hágón: "Tudja kedveském, amíg világ a világ, a magyar határ mindig itt le... |
|
|
|
|
|